În luna iunie 2023, Gita Gopinath, a vorbit despre nevoia de a urgenta gestionarea riscurilor pe care Inteligența Artificială le atrage după ea. Gopinath este prim adjunctul directorului general al Fondului Monetar Internațional. Oficialul a tras un semnal de alarmă cu privire la posibilele „perturbări semnificative pe piața muncii” generate de inteligența artificială (IA) generativă. Ea a solicitat autorităților să implementeze urgent reguli pentru a reglementa această tehnologie.
Oficialul a pledat, în același interviu acordat Financial Times, și pentru consolidarea măsurilor de protecție socială destinate angajaților afectați de implementarea IA. Apoi a vorbit despre adoptarea unor politici fiscale care să nu recompenseze companiile care înlocuiesc forța de muncă cu mașini.
Gopinath a avertizat autoritățile să fie precaute în cazul în care unele corporații obțin o poziție dominantă în această nouă tehnologie. „Nu ai vrea să ai companii supervizate care au cantităţi imense de date şi putere de calcul care le oferă un avantaj necuvenit”, a explicat oficialul FMI.
Pentru mai multe informații despre unde se îndreaptă IA, citește articolul nostru despre Inteligența Artificială – Statistici Globale!
Marile puteri văd riscurile Inteligenței Artificiale (IA)
Astfel că, la începutul lunii noiembrie 2023, s-au concluzionat câteva aspecte legate de gestionarea riscurilor IA. Premierul britanic, Rishi Sunak, a dezvăluit rezultatele summitului inaugural despre inteligența artificială. Acesta s-a desfășurat în Marea Britanie, în apropierea Londrei. Participanții, reprezentați de guverne și companii, au convenit asupra necesității de a testa în prealabil toate modelele noi. Se speră că IA-ului să i se impună limitări înainte de a fi lansat pe piață.
În același context, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat ca principiile de guvernanță în acest domeniu să fie fundamentate pe Carta Națiunilor Unite și Declarația Universală a Drepturilor Omului. Antonio Guterres a subliniat dezvoltarea rapidă a tehnologiei fără a lua în considerare siguranța utilizatorilor. A scos în evidență faptul că dezvoltarea IA crește astfel și riscul utilizării ei în scopuri criminale sau teroriste.
O declarație istorică a fost semnată în Marea Britanie de către 20 de puteri tehnologice ale lumii. Printre ele se numără Uniunea Europeană și Statele Unite. Aceasta a subliniat necesitatea urgentă de a gestiona colectiv riscurile potențiale ale inteligenței artificiale printr-un efort global nou. Efortul va fi menit să asigure dezvoltarea și implementarea IA în mod sigur și responsabil. În ciuda progreselor exponențiale ale inteligenței artificiale generative în producția rapidă de texte, sunete și imagini, există temeri. Rămâne încă posibilitatea reală ca aceste progrese să poată destabiliza societățile. S-a luat în calcul facilitarea de fabricarea de arme sau scăparea IA de sub controlul uman.
Așteptăm să vedem cum se va putea gestiona creșterea Inteligenței Artificiale și reducerea riscurilor la care ne expune.
Articol preluat de pe romania-actualitati.ro
Lasa un comentariu