Inteligenta artificială (IA), cândva subiectul imaginației oamenilor și principalul subiect al filmelor science fiction timp de decenii, nu mai este o piesă de ficțiune, ci o prezență comună în viața de zi cu zi a oamenilor, indiferent dacă își dau seama sau nu. IA se referă la capacitatea unui calculator sau a unei mașini de a imita abilitățile minții umane. Acesta de multe ori învață din experiențele anterioare pentru a înțelege și răspunde la limbaj, decizii și probleme.
Aceste capacități ale IA, cum ar fi viziunea computerizată și interfețele conversaționale, s-au integrat în procesele de afaceri standard din diverse industrii, la nivel global. Cele mai proeminente industrii care adoptă IA în organizații includ industria high-tech și telecomunicațiile, serviciile financiare, precum și sectorul sănătății și farmaceutic.
Dimensiunea pieței de inteligență artificială (IA) la nivel global în 2021, cu o prognoză până în 2030.
Ecosistemul Inteligenței Artificiale (IA)
Ecosistemul actual al IA cuprinde învățarea automată, robotică, rețele neurale artificiale și procesarea limbajului natural. În învățarea automată, programele învață din datele existente. Apoi, aplică această cunoaștere la date noi sau o folosesc pentru a prezice date. Domeniul robotică se ocupă de dezvoltarea și antrenarea roboților. De obicei, abilitatea unui robot de a interacționa cu oamenii și lumea urmează reguli generale și este previzibilă. Cu toate acestea, eforturile actuale se concentrează și pe utilizarea învățării profunde pentru a instrui roboții să acționeze cu un anumit grad de conștientizare de sine.
Investițiile în IA și start-up-uri
Piața globală a IA, evaluată la 142,3 miliarde de dolari SUA la sfârșitul anului 2023, continuă să crească datorită influxului de investiții pe care le primește. Între 2020 și 2022, investiția globală anuală totală în start-up-urile de IA a crescut cu cinci miliarde de dolari SUA, aproape dublându-și investițiile anterioare. Multe dintre acestea provenind din capital privat oferit de companii din Statele Unite. Cele mai recente companii de IA cu finanțare majoră se concentrează pe învățarea automată și chatbot-uri. Acestea se axează pe interacțiunea umană cu mașinile.
Unde se îndreaptă Inteligența Artificială (IA)?
Creșterea investițiilor în IA merge mână în mână cu necesitatea tot mai mare de talente în acest domeniu. Multe companii au postat oportunități de angajare pentru cei cu abilități în IA. Oferta este valabilă pentru departamentele de IT, precum și în alte domenii de afaceri. Organizațiile din întreaga lume se confruntă cu dificultăți în a angaja pentru pozițiile legate de IA. Astfel, subliniem cererea critică pentru lucrători cu astfel de competențe.
Penetrarea globală a IA și a învățării automate în cadrul companiilor este în continuă creștere. Aplicațiile populare pentru IA și învățarea automată includ îmbunătățirea experienței clienților. Ne referim la generarea de informații despre aceștia, precum și conceptul nou apărut al „IA Generativ” . Având în vedere expansiunea considerabilă și continuă a industriei, putem să ne așteptăm să vedem mai multă IA în anii care vin.
Articol preluat de pe statista.com
Lasa un comentariu